BINNENKORT VERKRIJGBAAR IN HET CHABOT MUSEUM: DE ROTTEKOP

BAKKIE TROTS MAAKT ROTTEKOP VAN ROTTEKLEI

UNIEKE KOFFIEKOPJES VAN KLEI UIT HET LAND VAN CHABOT

Er wordt gegraven in het Land van Chabot. Waar straks de A16 onder de rivier de Rotte duikt, woonde en werkte vroeger de kunstenaar Henk Chabot (1894 – 1949). Nu het gebied open ligt vanwege de aanleg van de A16, is dit hét moment voor de Rotterdamse ontwerper Iris Veentjer, bedenker van Bakkie Trots, om klei op te graven voor de ‘Rottekop’. Het Rotterdamste koffiekopje, van klei uit het Land van Chabot aan de Rotte, gemaakt door Rotterdammers in de werkplaats van Bakkie Trots aan de Keilewerf.

12 meter onder NAP

7 grote emmers klei werden opgehaald bij de bouwlocatie van de A16 langs de Rotte. Genoeg om zo’n 1000 koppen van te maken. De klei, afkomstig van de kleilaag op 12 meter onder NAP, is uitgegraven op de plek waar straks de tunnelmond van de Rottemerentunnel komt te liggen. Iris Veentjer en het Chabot Museum zijn er blij mee; de klei lijkt van prima kwaliteit. De komende weken wordt de klei getest in de werkplaats en wordt er gewerkt aan het ontwerp van de Rottekop. Zo is dit kopje niet alleen uniek door het verhaal en de grondstof, maar heeft het ook een heel eigen, unieke vorm. Het is nog een verrassing welke kleur de kopjes worden; die wordt gedicteerd door de samenstelling van de klei.

Van klei uit je eigen stad naar koffie uit je eigen kop

Bakkie Trots is een keramieklijn gemaakt van lokale klei. Een uniek project van de Rotterdamse ontwerper Iris Veentjer. Zij maakt keramiek van klei die ze zélf op verschillende plekken uit de grond haalt. Het resultaat is een exclusieve, stoere keramieklijn met kopjes die per locatie verschillend zijn. Samen vertellen deze kopjes een trots verhaal over verbinding. Iedereen heeft wel een speciale plek waarmee hij zich verbonden voelt. Bakkie Trots maakt die verbinding tastbaar.

Rottekop

De stoere kopjes passen perfect bij de stijl van de schilderijen van Henk Chabot, die de mensen, dieren en polders rond de Rotte in stevige, expressionistische penseelstreken op het doek zette. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om een eigen Rottekopje te hebben, gemaakt van de klei die diep onder dit landschap verborgen lag, ook al toen Chabot hier rondliep. Nu wordt het geliefde polderland van Chabot door Rotterdamse handen gevormd tot deze stoere, hartverwarmende Rottekop.

Ook zo’n Rottekop?

Begin 2021 is de handgemaakte, oerrotterdamse Rottekop verkrijgbaar in het Chabot Museum. Nu al een Rottekop reserveren? Stuur een email naar mail@chabotmuseum.nl

Gerelateerd

Art means everything