Concert: ARMANDO EN OLEG LYSENKO – Ik hoorde dat er geluisterd werd
  • 30/04/2017 2:30 Arminius, Museumpark 3

In de voorstelling ‘Ik hoorde dat er geluisterd werd’ betreden schrijver en kunstenaar Armando (1929) en topaccordeonist Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) samen het podium. In deze cross-over van literatuur en muziek, leest Armando voor uit eigen poëzie en proza en speelt Oleg Lysenko op bayan (Russische knopaccordeon) en op bandoneon. De muziek in het programma is van Victor Vlasov (Gulag Suite), Piotr I. Tsjaikovski (Oktober uit De Seizoenen, Op.37a), Jerzy Petersburski (Tango), Vittorio Monti (Czardas), Igor Strawinsky (Tango)

30 april
14.30 uur (zaal open: 14.00 uur)
Congres- en debatcentrum Arminius
Museumpark 3 Rotterdam
voorverkoop: € 15,-  / aan de deur: € 17,50
Koop Tickets

Armando (1929) is een hedendaagse uomo universale. Hij is een kunstenaar die zijn gedachtegoed verbeeldt in vele disciplines. Armando is schilder, tekenaar, beeldhouwer en etser. Maar hij is ook schrijver, filmer, theatermaker en tot 2003 violist. Armando werkt al tientallen jaren aan een oeuvre als een huis; een Gesamtkunstwerk met een aantal sterke en consistente thema’s die met eenvoud en kracht worden verbeeld.

Armando’s fascinatie voor de tragiek van de mens in een onverschillig landschap wordt in vele disciplines en motieven uitgewerkt. In het werk komen machthebbers, daders en slachtoffers voor. Armando reflecteert op de ongemakkelijke schoonheid van het kwaad, de schuld van het landschap en de tijd die sporen uit het verleden wist. Ondanks de zwaarte van zijn thematiek en de melancholische grondtoon van zijn oeuvre, raakt Armando in zijn theaterwerk, sprookjes en verhalen een lichtere, absurdistische, zelfs humoristische snaar.

In 2015 presenteerde het Chabot Museum de tentoonstelling Armando – Brokstukken / Bruchstücke, die in 2016 naar Potsdam doorreisde en waarbij een publicatie verscheen.

Oleg Lysenko (1974) studeerde achtereenvolgens aan het muziekcollege van Poltava, de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev en de Nederlandse Messiaen Academie. Aan het Rotterdamse Conservatorium specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon. Hij bracht verschillende CD’s uit en won prijzen op de Internationale Accordeon Competitie (IAC) in Castelfidardo, Italië.  Hij heeft o.a. gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien.

Interview en muziekfragmenten uit Vrije Geluiden (VPRO): Interview, met op 5,45 min muziekfragment Peterburgsky Tango

Afbeelding: Armando en Oleg Lysenko tijdens de Try-out in MOA|Museum Oud Amelisweerd, 23-10-2016. foto Jef van Eynde

Gerelateerd

Thuis in het Chabot Museum

Armando schenkt zijn privé-verzameling aan Chabot Museum 400 werken van 121 kunstenaars Het Chabot Museum heeft enige tijd geleden van...

13 en 14 april: Woordnacht

Literatuur. Rotterdam. 70 auteurs, 13 locaties, 2 dagen. Het literair festival Woordnacht vindt plaats op 13 en 14 april op...

Nieuw: familierondleiding Vriendschap

In de nieuwe interactieve familierondleiding wordt kunst kijken een hele beleving....