In memoriam: Co Westerik (1924 – 2018)

Het Chabot Museum Rotterdam betreurt het overlijden van kunstenaar Co Westerik (1924 – 2018). De kunstenaar overleed 10 september op 94 jarige leeftijd in Rotterdam.
Co Westerik is geboren en opgeleid in Den Haag, maar werkte sinds 1971 afwisselend in Rotterdam en Zuid-Frankrijk. Zijn schilderijen bestaan uit verschillende zeer minutieus aangebrachte verflagen en ontstaan dan ook uiterst langzaam. Gedurende het ontstaansproces noteert Westerik dagelijks welke keuzes en vorderingen hij heeft gemaakt.
Westerik is vooral bekend als schilder, maar hij heeft ook veel getekend. Met onder meer pen, potlood, krijt, aquarelverf en Oost-Indische inkt tekent hij scènes die aan de werkelijkheid zijn ontleent. Door het poëtische karakter roepen Westeriks tekeningen gevoelens en emoties op. Anders dan zijn schilderijen, die de kunstenaar zorgvuldig opbouwt en lange tijd aan werkt, zijn de tekeningen snel en luchtig.

Snijden aan gras
Het bekendste schilderij van Co Westerik is ongetwijfeld ‘Snijden aan gras’, waarvan de kunstenaar tussen 1966 en 1975 vijf versies maakte. De kunstwerken tonen een of meerdere vingers boven grassprieten in extreme close-up. Een vinger snijdt zich aan het gras. De snee is zo plastisch verbeeld, dat het geringe incident – iets dat Westerik ooit zelf overkwam – iets misselijkmakends krijgt. Op initiatief van de Stichting Openbaar Kunstbezit sierden reproducties van het kunstwerk enige tijd de treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen, totdat zij werden verwijderd omdat het beeld door sommige reizigers als te pijnlijk werd ervaren.

Kwetsbaar
Veel van Westeriks schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s dragen iets ongemakkelijks in zich, terwijl ze in feite over alledaagse gebeurtenissen of gewone mensen gaan. Details, zoals de gezwollen aderen op de rug van een hand, worden dusdanig uitvergroot dat ze een heel andere lading krijgen. Het schilderij ‘Zelfportret met neussituatie’ staat iets verder af van de werkelijkheid. De kunstenaar zoomt nu zo ver in, dat een kijkje onder het huidoppervlak wordt geboden. Het kunstwerk, dat volledig is uitgevoerd in oranjeroze tinten, bestaat uit een geabstraheerd zelfportret, waarbij op de plek van de neus de huid volkomen doorzichtig lijkt. Hierdoor worden de onderhuidse holtes en structuren zichtbaar.

Werk van Co Westerik in de collectie van het Chabot Museum Rotterdam
Het Chabot Museum organiseerde in nauwe samenwerking met de kunstenaar zelf een beknopte overzichtstentoonstelling van zijn werk naar aanleiding van de Chabotprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland. Deze werd in 1999 aan Westerik toegekend. In de collectie van het Chabot Museum bevinden zich een aantal tekeningen van Co Westerik. Deze maken deel uit van de omvangrijke schenking werken op papier die het museum ontving van de kunstenaar Armando. Deze schenking, waaronder de werken van Westerik, worden in 2019 tentoongesteld. In de Nederlandse kunstwereld van na 1945 is Westerik een van de weinigen die zich staande kan houden tegenover de dominantie van de abstracte kunst – mede omdat hij bepaalde aspecten ervan weet te integreren in zijn werk.

Afbeelding: Co Westerik, Compositie met figuur, 1996, aquarel, pen en krijt op papier, Collectie Chabot Museum Rotterdam / Collectie Armando

Gerelateerd

Armando viert zijn verjaardag

Op 13 september vierde Armando zijn verjaardag in de tuin van het Chabot Museum. Bij deze gelegenheid werd het nieuwe...

Georg Stahl jr. over het werk van zijn vader

Bekijk hier een kort fragment uit een interview met Georg Stahl over zijn vader voor RTV Rijnmond:   Vrijdag 31...

Villa in de Duinen

EXCLUSIEF MET CHABOT TE BEZOEKEN In de duinen van Hoek van Holland ligt een bijzonder woonhuis. Een droom van een...