STEM CHABOT!

Chabot Museum genomineerd voor RAAK STIMULERINGSPRIJS

Het Chabot Museum, Museum De Lakenhal en Museum Martena zijn door de vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2020. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000,- om (een deel van) de collectie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een visuele beperking. Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl . Op 8 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Samen ontdekken


Veel visueel beperkte mensen gaan graag naar het museum met een ziende vriend, partner of familielid. Vaak zijn zij afhankelijk van speciale tours, specifieke installaties of multi-zintuiglijke tools voor specifieke kunstwerken. Net als iedere museumbezoeker willen zij zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze naar het museum gaan en welk kunstwerk ze ontdekken. Daarnaast is het lastig om een gelijkwaardige ervaring te creëren met een ziende persoon, omdat hun belevingswereld zo anders is.
Er is weinig ontworpen om samen met een ziende compagnon kunst te beleven op een gelijkwaardige manier tijdens een zelfstandig museumbezoek.

Josephine de Vries ontwierp voor haar afstudeerproject van de studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft daarom, in samenwerking met
het Chabot Museum, de toolkit: ‘Eye Can (t) See Art’. De toolkit bevat tools en instructiekaarten voor visueel beperkte museumbezoekers en een ziende compagnon om samen kunstwerken te verkennen, op een gelijkwaardige, rijke en speelse manier. De ‘Eye Can (t) See Art’ toolkit kan je overal mee naartoe nemen en in alle tentoonstellingen gebruiken.

Josephine de Vries

Josephine de Vries over haar ontwerp: “De speelse interactieve tools zijn voor iedereen met een visuele beperking, voor jong en oud, en kunnen gebruikt worden voor ieder willekeurig kunstwerk. Dit idee brengt visueel beperkte en ziende bezoekers samen, het zorgt voor gelijkwaardige sociale
interactie, wat momenteel heel lastig wordt gevonden. Mijn ontwerp biedt de mogelijkheid om op een leuke, leerzame manier, nieuwe ontdekkingen op te doen, zowel voor visueel beperkte als ziende bezoekers. Het samenbrengen van twee werelden vind ik zo tof aan dit project! De woonhuisdimensie van het Chabot Museum biedt ruimte voor persoonlijke aandacht. Dit maakt het museum bijzonder geschikt om met de doelgroep in rust te experimenteren en de toolkit te verbeteren en te verfijnen.”


“Eye Can(t) See Art”

De toolkit bestaat uit een set van verschillende themakaarten met daarop, onder andere, instructies om objectief een kunstwerk te beschrijven, elkaar kritische vragen te stellen over kunst, en het aan elkaar uit te beelden, bijvoorbeeld door voelbare tekeningen te maken van het kunstwerk. Naast
deze eenvoudig te volgen instructiekaarten heeft de kit nog meer tools om meerdere zintuigen te gebruiken en met elkaar op een nieuwe manier te communiceren. Daarnaast bevat de toolkit een app, om ook achtergrondinformatie over het kunstwerk of de kunstenaar op te vragen. Zo kan je reflecteren op je eigen bevindingen. De kaarten zijn geïnspireerd op bestaande observatie- en communicatietechnieken om met elkaar, zonder oordeel en gelijkwaardig, te observeren wat er in het kunstwerk te zien is.

Persoonlijke kunstbeleving


Het Chabot Museum Rotterdam huist in een van de mooiste villa’s van de stad; een parel van het Nieuwe Bouwen uit 1938. Hier sta je oog in oog met de monumentale werken van Henk Chabot (1894-1949), zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten. Het museum voor internationaal expressionisme biedt in de lichte open ruimtes een persoonlijke kunstbeleving op wereldniveau.

RAAK Stimuleringsprijs


In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt, uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

STEM HIER OP HET CHABOT MUSEUM

Gerelateerd

Georg Stahl jr. over het werk van zijn vader

Bekijk hier een kort fragment uit een interview met Georg Stahl over zijn vader voor RTV Rijnmond:   Vrijdag 31...

Chabot naar Verhalenhuis Belvédère Rotterdam

Van 28 mei t/m 28 juli 2019 presenteert Verhalenhuis Belvédère de kunst- en erfgoedexpositie ‘At Home, Everywhere / Heel de wereld...

MUSEUMNACHT010

7 maart Museumnacht010! ‘Kom zoals je bent, we brengen je naar Elders’ Peggy Verzett is kunstenaar, dichter en museumdocent. Zij...